Vorige week zaterdag ben ik naar het Groninger Schaakfestival geweest. Even kijken, even weer de schaaksfeer proeven. Daar had ik wel behoefte aan, want ik ben er al een tijd uit en dat blijft voorlopig ook nog wel zo.
Het festival had dit jaar twee hoofdbestanddelen. Het traditionele deel bestaat uit open toernooien van 9 ronden, vierkampen en de compactgroepen die vanaf eerste kerstdag vijf ronden spelen. Dit jaar waren de Nederlandse kampioenschappen algemeen en vrouwen bij het festival ondergebracht.
Het bezoek viel me een beetje tegen. In mijn beleving heerste er een naargeestige stemming. Er waren weinig toeschouwers en de open toernooien waren matig bezet, zodat de speelzaal nog niet voor de helft was gevuld. De toeschouwers die voor het NK waren gekomen hadden pech, want zij konden bij gebrek aan demonstratieborden en monitoren de partijen nauwelijks volgen.
Gezegd moet worden dat ik op een slecht moment ben komen kijken, namelijk de dag voor kerstmis. Veel amateurs nemen op die dag een bye (een vrije ronde, waar je een half punt voor krijgt) en potentiële toeschouwers hebben op die dag andere dingen aan hun hoofd. Voormalig toernooidirecteur Jan Colly heeft eens gezegd dat het toernooi eigenlijk begint als de vijfkampen beginnen en dat is op tweede kerstdag. Die vijfkampen zijn populair en de deelname is hoog. De toernooizaal loopt vol en de sfeer is in de tweede helft van het toernooi altijd anders dan in de eerste helft.
Het Nederlands kampioenschap was een mooi affiche voor het Groninger Schaakfestival 2022. Machteld van Foreest werd overtuigend Nederlands kampioen bij de vrouwen. In het eerste deel van het toernooi won ze van de gedoodverfde favoriet Eline Roebers en in de afsluitende tie-break versloeg ze titelverdedigster Anne Haast met 2-0. Het algemene kampioenschap (waaraan dit jaar geen vrouwen meededen) werd een prooi voor Erwin L’Ami. Hij won de finale van dit knock-outtoernooi tegen mijn persoonlijke favoriet Robby Kevlishvili in de tie-break. L’Ami behoort al jaren tot de Nederlandse top, maar dit was zijn eerste nationale titel. Robby had in de twee voorgaande ronden gewonnen van oud-kampioen Lucas van Foreest en titelverdediger Max Warmerdam.
Het festival kon dit affiche goed gebruiken. Het traditionele toernooi verkeert enigszins in mineur.
Aan de hoogste open groep deden niet meer dan drie grootmeesters mee en slechts één speler had een rating boven de 2500, de grens voor grootmeesterschap.
Bij de prijsuitreiking bleek dat het nieuwe toernooicomité onder leiding van Govert Pellikaan een speciale prijs had ingesteld, de Zilveren Zwanepol. Daarmee werd niet alleen de persoon van de voormalige toernooidirecteur geëerd, maar werd ook de roemruchte geschiedenis van het festival in herinnering gebracht. Aan Pellikaan en de zijnen de schone taak om het toernooi weer een prominente plaats op internationale kalender te bezorgen. Een affiche als het NK kan daarbij uitstekend helpen.