Na vier ronden in het Tata Steel toernooi kwam een rustdag en konden we een eerste tussenstand opmaken. Er bleek iets opmerkelijks aan de hand. Zowel bij de Masters als bij de Challengers stond een Indiër op de eerste plaats.
Dat het schaken in India aan een opmars bezig is, was al langer bekend. Het centrum van de internationale schaakwereld is vanaf 1850 verschoven in oostelijke richting, van Engeland naar Duitsland, naar Rusland, naar Azië, hoewel Rusland de laatste jaren weer wat terugkrabbelt. Binnen Azië gaat het tussen China en India. De eerste Indiase schaker die in Europa heeft gespeeld was Sultan Khan. Zijn verblijf hier was van korte duur, namelijk van 1929 tot 1933. In die periode werd hij drie maal kampioen van Groot-Brittannië en hij versloeg Tartakower in een match. Het duurde tot in de jaren 80 totdat weer een Indiër op het wereldschaaktoneel verscheen. Vishwanathan Anand werd in 1987 jeugdwereldkampioen en in 2000 de officiële wereldkampioen van de FIDE. Hij won de titel opnieuw in 2007 om deze in de jaren daarop driemaal met succes te verdedigen. In 2014 werd hij verslagen door Magnus Carlsen. Anand werd vijf keer winnaar het Hoogoven-/Corus-/Tata Steel toernooi, een aantal dat alleen door Carlsen is overtroffen.
Het kon haast niet anders of het schitterende voorbeeld van De Tijger van Madras stimuleerde andere Indiase schakers tot grootse daden. Hoe talentvol zij zijn blijkt uit hun successen in het jeugdwereldkampioenschap. Bij de jongens behaalden Pentala Hariskrishna in 2004 en Abhijeet Gupta in 2008 de titel. Wereldkampioen bij de meisjes werden Humpey Koneru (2001), Harika Dronavalli (2008) en Soumya Swaminathan (2009). Zij hebben allen in Wijk aan Zee gespeeld.
Natuurlijk bereikte de tsunamie van Indiaas schaaktalent de Noord-Hollandse stranden. Harikrishna werd in 2012 winnaar van de Grootmeester B-groep. Adhiban won in 2016 de Grootmeester C-groep en Vidit in 2018 de Challengers. Ook dit jaar doen de Indiërs het weer voortreffelijk. Bij het afsluiten van dit stukje staat Vidit na de zesde ronde gedeeld eerste in de Masters. Praggnanandhaa doet het met 2½ punt verdienstelijk. In de Challengers steekt de 19-jarige Erigaisi met kop en schouders boven de rest uit. Hij heeft een score 5½ uit 6 en staat maar liefst 1½ punt voor. Zijn landgenoot Ganguly heeft 3½ punt.
Het is niet uitgesloten dat er een verband bestaat tussen de relatief grote deelname van Indiase schakers in Wijk aan Zee en het land van het moederbedrijf van Tata Steel. Sinds 2019 wordt in Kolkata het Tata Steel India Rapid & Blitz toernooi gespeeld, met de deelname van topgrootmeesters als Carlsen, Giri, Aronian, Nakamura en anderen. Voor de jonge Indiase spelers is dit toernooi een prachtige gelegenheid om inspiratie en ervaring op te doen.
Het naar verluidt grootste talent uit India hebben we nog niet vermeld. Dat is Dommaraju Gukesh. Gukesh D, zoals hij gewoonlijk wordt genoemd, is geboren in 2006 en een jaar jonger dan Rameshbabu Praggnanandhaa. Hij werd grootmeester toen hij twaalf jaar was. Als Tata Steel volgend jaar zijn poorten niet heeft gesloten en het toernooi niet in zijn val heeft meegesleept, zou Gukesh D niet mogen ontbreken in de Challengers van de 85e editie.


Opgave

Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2201 301-3 Wat is de snelste winstweg voor wit?

 

2201 2

Oplossing van vorige week
01-2 Zwart speelt en wint

1...Txb3+ 2.Lxb3 (2.Ka2 Dxc4)
2...Dxb3+ 3.Ka1 Dc3+ 4.Ka2 Dxc2+ 5.Ka3 Wit staat gewonnen hoewel het nog enige moeite kost de winst binnen te halen. Volgens de computer is mat in 14 zetten mogelijk.