Morgen begint het Tata Steel Schaaktoernooi weer. Het belooft een spannende strijd te worden. De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen is topfavoriet, terwijl de Amerikaan Fabiano Caruana en onze landgenoot Anish Giri zijn belangrijkste concurrenten zijn. De winnaar van vorig jaar, de Groninger Jorden van Foreest, wordt als een gevaarlijke outsider beschouwd.
Naast het hoofdtoernooi, dat getooid gaat met de titel Masters, is er een tweede groep, de Challengers. De Challengers zijn jonger (gemiddelde 4½ jaar) en zwakker (gemiddelde 176 elo-punten) dan de Masters. Het is een leuk allegaartje. Zowel de oudste (de Indiër Ganguly, 38 jaar) als de jongste deelnemer (de Fransman Maurizzi, 15 jaar) doet mee in deze groep. Ook vinden we hier de enige twee vrouwelijke deelnemers, de Russin Polina Shuvalova en Jiner Zhu uit China. Er zijn geen duidelijke favorieten. Wij hopen op de Nederlandse kampioen Max Warmerdam, al was het alleen maar omdat Max weer eens moet winnen, en de Groningers onder ons zijn erg benieuwd hoe hun eigenste anti-vaxer en viruswappie Lucas van Foreest het gaat doen.
Een smet op dit grootse schaakgebeuren is dat de amateurgroepen zijn afgelast en publiek niet wordt toegelaten. Een teleurstelling voor velen en tragisch voor enkelen. Het jaarlijkse uitje van Schaakclub Roden naar Wijk aan Zee kan niet doorgaan en voor onze Jeppe, die vanaf 1974 trouw heeft meegespeeld, wordt het  moeilijker de mijlpaal van 50 deelnames te bereiken.
Het ontbreken van amateurs en publiek is het meest tragisch voor de inwoners van Wijk aan Zee. De plaatselijke economie kreeg in januari altijd een welkome extra impuls (om niet te spreken van een boost), maar die blijft dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer achterwege. Het dorp heeft ook al te kampen met de uitstoot van giftige stoffen door de hoofdsponsor van het toernooi, Tata Steel. De inwoners hebben een relatief grote kans op kanker en toeristen worden afgeschrikt. De komende twee weken krijgt de staalgigant uit IJmuiden echter schone reclame als duizenden mensen overal ter wereld via internet het toernooi volgen. Schaken is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Formule 1 van Zandvoort, die andere Noord-Hollandse badplaats, een nauwelijks vervuilende sport. De CO2-uitstoot van het toernooi wordt zelfs minder doordat er geen publiek en amateurs zijn.
Door covid profiteert een vervuilend bedrijf extra van een schoon sportevenement, maar heeft de door de vervuiling getroffen plaatselijke bevolking minder profijt van datzelfde schone sportevenement. Hier wringt de schoen natuurlijk wel.


Opgave

Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

 

02201 21-2 Zwart speelt en wint2201 1

 

Oplossing van vorige week
01-1 Wit geeft mat in twee zetten
1.Pf3 Txf3 (1...Lxf3 2.Th8 mat)
2.Ta8 mat