Op 88-jarige leeftijd is vorige week de Engelse grootmeester Jonathan Penrose overleden. Hij staat in mijn geheugen gegrift als de eerste die Michail Tal versloeg nadat deze wereldkampioen was geworden. Die partij werd gespeeld op de Olympiade van 1960 in Leipzig en was de enige nederlaag die het team van de Sovjet Unie leed. De partij is beroemd, mede omdat Tal de Moderne Benoni speelde, de verdediging die hij beter dan wie ook beheerste.
De laatste Engelsman die van een wereldkampioen had gewonnen was Henri Blackburne in 1899. In 1960 versloeg Penrose niet alleen de zittende wereldkampioen, maar ook de voormalige wereldkampioen Max Euwe terwijl hij de toekomstige wereldkampioen Bobby Fischer in gewonnen stelling remise aanbood wegens tijdnood.
Penrose scoorde uitstekend aan het eerste bord in de Olympiades. In Leipzig behaalde hij 9 punten uit 16 partijen, in Varna 1962 was zijn score 12½ uit 17 en in1968 in Lugano 12½ uit 15. Hij werd tien maal Brits kampioen, van 1958 t/m 1963 en van 1966 t/m 1969. Niet ten onrechte werd Penrose beschouwd als de sterkste Engelse speler sinds lange tijd. Er schuilt iets van onrechtvaardigheid in het feit dat hij niet de eerste Engelse grootmeester is geworden. Die eer viel Tony Miles in 1976 te beurt. Penrose was internationaal meester totdat hij in 1993 de grootmeestertitel als een soort eerbewijs achteraf kreeg. Op dat moment had hij ook al grote triomfen als correspondentieschaker gevierd.
Penrose beëindigde zijn periode als bordspeler nadat hij twee keer aan het bord was flauwgevallen. De laatste keer was nadat hij een ernstige blunder had begaan. Deze herinnering brengt ons terug bij de WK-match die net is afgelopen.
Carlsen heeft de 11e partij gewonnen en daarmee zijn titel behouden. Na twee blunders maakte Ian Nepomniachtchi opnieuw een ernstige fout. De computerwaardering kelderde van 0.00 naar -8.20. Volgens Anish Giri heeft Nepo de partij met opzet verloren om een eind aan de match te maken. Als dat zo is, dan kun je niet van een blunder spreken. Het lijkt mij echter een sterk verhaal. Nepo is de psychologische dreun van de 6e partij niet te boven gekomen. Zijn stelling was lastig toen hij de foute zet deed. Misschien hoopte hij op clementie van Carlsen in een schijnbaar nog niet zo eenvoudig eindspel. Hoe het ook zij - de match is een drama geworden voor Nepo en de vraag is (gedachtig het lot van Penrose) welke gevolgen dat zal hebben voor zijn verdere schaakcarrière.

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2112 2

 

12-2 Zwart aan zet wint. Hoe?

 

 

Oplossing van de vorige week2112 1

12-1 Wit aan zet wint. Hoe?
1.Ld4 e5 (Na andere zetten verliest zwart zijn dame)
2.Lxe5 Dxe5 3.Dh6 mat