rQ

Artikelen van Ruurd

Het Nederlandse schaken heeft deze week een dieptepunt beleefd. Zes deelnemers aan het NK eisten in kort geding dat tijdens het toernooi niet dagelijks op corona zou worden gecontroleerd. Hun eis werd door de rechter afgewezen. Lucas van Foreest, Migchiel de Jong, Miguoel Admiraal en Ivo Maris besloten daarop niet aan het toernooi mee te doen. Sipke Ernst en Machteld van Foreest, ook eisers in het kort geding, spelen wel. Sergey Tiviakov had zich al eerder teruggetrokken vanwege deze affaire.

Het Dagblad van het Noorden  publiceerde een interview met Lucas van Foreest op de dag voor de zitting.

„Ik verwacht dat van de zes mensen die het kort geding hebben aangespannen, de meerderheid niet mee zal doen”, zegt Van Foreest. „Dat zal een enorme degradatie voor het toernooi zijn. Ik ben de titelverdediger en de als tweede geplaatste doet ook mee met het kort geding. Dat betekent dat de nummer één en twee niet mee zullen doen. Je kunt je bijna afvragen in hoeverre je het NK dan nog serieus kan nemen.”

Lucas vraagt zich zachtjes (“Je kunt je bijna afvragen”) af of je het toernooi nog serieus kunt nemen. Dat is een hele goede vraag.  Het NK is sterk gedevalueerd. De Nederlandse toptien (FIDE-rating van actieve spelers) bestaat uit:

1. Anish Giri, 2. Jorden van Foreest, 3. Erwin l’Ami, 4. Benjamin Bok, 5. Loek van Wely, 6. Erik van den Doel, 7. Sergey Tiviakov, 8. Max Warmerdam, 9. Dimitri Reinderman, 10. Ivan Sokolov.

Van deze tien doen Van den Doel, Warmerdam, Reinderman en Sokolov mee. De top-vijf ontbreekt. De devaluatie van het toernooi was al voor de corona-affaire begonnen. Deze levert daar slechts een beperkte bijdrage aan. Natuurlijk is het een verlies dat de zittende kampioen zijn titel niet verdedigt. Van de toptienspelers is alleen Tiviakov afwezig vanwege het conflict. In dit licht beschouwd getuigen de actie en de uitspraken van Lucas van enige zelfoverschatting.

Het probleem waar we ons meer zorgen over moeten maken, is dat het NK al lange tijd in de versukkeling zit. We mogen van geluk spreken dat de laatste jaren steeds topspelers kampioen geworden, want de beschikbare financiële middelen zijn structureel onvoldoende. De huidige toernooiopzet, een knock-outtoernooi voor profs en subtoppers en een dubbelrondige finalevierkamp later in het jaar in Rotterdam als toetje, wordt gepresenteerd als nieuw en eigentijds, maar is in werkelijkheid niet meer dan trieste noodzaak voortkomend uit armoe.

Opgave

Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

 10-03 Hoe geeft wit mat?2110 3

 

 2110 2

 

 

Oplossing van de vorige keer

10-02: Wit geeft mat in 3 zetten:

1.Dxh7+ Kxh7 2.Th5+ Kh8 3.Th8 mat

In het verslag van NOSBO-voorzitter Jan van Os over de algemene ledenvergadering, dat vorige week op de website is verschenen, stond geen woord over de clubcompetitie. Ik schrok. Heeft de competitie geen prioriteit meer? Uit het verslag van Henk van Bemmel aan het begin van onze vijfde speelronde bleek gelukkig dat het onderwerp wel is besproken en dat de NOSBO-competitie gewoon weer wordt opgepakt.
Het gebrek aan prioriteit waarvan ik de NOSBO ten onrechte verdacht, treffen we helaas wel aan bij Schaakclub Roden. Dit seizoen zijn wij niet in staat een team op de been te brengen. Dat is zeer betreurenswaardig en een veeg teken.
Vooropgesteld: iedereen, ieder afzonderlijk lid, is bij voorbaat verontschuldigd als hij of zij niet in de NOSBO wil of kan spelen. Niemand hoeft daarvoor een reden op te geven. Als echter de hele club zich moet afmelden, is er iets ernstigs aan de hand. De oorzaken kunnen legio zijn, maar ongetwijfeld speelt een teruglopende vitaliteit een belangrijke rol.
Het is altijd heel gezellig op de clubavonden. We spelen onze partijtjes serieus, met inzet van al onze geesteskracht. We vinden het niet prettig te verliezen. Maar verliezen hoort erbij en je gaat er niet dood aan. Als je wint voel je je gelukkig. Schaken is gewoon een ontzettend leuk spel om te spelen. Na afloop nog even gezellig napraten met een drankje. De volgende dag gezond weer op.
Onze club komt op leeftijd, wordt oud en stram. De gemiddelde leeftijd van de leden is 68 jaar. Slechts 5 van de 31 seniorleden zijn jonger dan 60. De ledenaanwas stagneert al langere tijd en er komen te weinig 60-minners bij. Als deze trend zich doorzet wordt de club steeds kleiner totdat hij niet meer levensvatbaar is. De kritische grens schijnt bij 12 of 13 leden te liggen.
De KNSB heeft nog geen 15.000 leden. Dat is zo’n 10.000 minder dan tien jaar geleden. Dan kun je wel zeggen dat de jeugd sterker schaakt dan ooit en dat we nog nooit zoveel jonge grootmeesters hebben gehad, maar de conclusie is onontkoombaar: Het schaken in Nederland leidt een kwijnend bestaan.
Er zijn mensen die de hoop hebben opgegeven. Gelukkig hebben we de clubcompetitie nog.

 

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

10-2 W2110 2it geeft mat in 3 zetten. 

2110 1

 

 

 

Oplossing opgave 10-1

Hoe wint wit groot materiaal?

Wit wint een volle toren door
1.Td1 Dxc4 (of 1...Df7 2.Txd8†) 2.Txd8† Kg7 3.bxc4

 

 

In de eerste ronde van de KNSB-competitie hebben Lucas van Foreest en Anish Giri tegen elkaar remise gespeeld. Het gebeurde aan het eerste bord in de wedstrijd in de Meesterklasse tussen En Passant uit Bunschoten en Amevo Apeldoorn. Dat was een opsteker voor Lucas, want hij is bezig met een zwaar programma.
Op dit moment speelt hij in een open jeugdtoernooi in Plovdiv, het Round Table Open. Lucas is geen favoriet voor de eindzege; hij heeft het zwaar. Zoals de laatste jaren gebruikelijk, is er een heel regiment Indiërs neergestreken, waaronder het supertalent Pragnanandhaa. De Rus Alexey Sarana heeft de hoogste rating van het gezelschap (2635). Hij gaat na 7 ronden aan kop; Lucas staat ex aequo op de 9e -17e plaats met 4½ punt.
Vanaf 17 oktober is Lucas titelverdediger in het Nederlands Kampioenschap. Zijn kansen op titelprolongatie zijn niet slecht, want veel topspelers zijn afwezig. Tot de deelnemers behoort Jonas Hilwerda. Nadat hij Nederlands jeugdkampioen is geworden, heeft hij aan het zevende bord van de Groninger Combinatie zijn debuut in de Meesterklasse gemaakt. Jonas won, maar de wedstrijd ging voor GC verloren; ook onze kersverse dorpsgenoot Jasper Geurink moest het onderspit delven. Aan bord negen speelde Machteld van Foreest keurig remise. Machteld heeft niet de stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, die iedereen enkele jaren geleden voorspelde, maar langzaam maar zeker rukt zij op naar de damestop. Zij kan zich straks bewijzen in het Nederlands dameskampioenschap.
Er waren nog meer Van Foreesten actief. Jorden werd deze week winnaar van een sterk bezet toernooi in Zweden. Door zijn ratingwinst behoort hij weer tot de selecte groep grootmeesters met een rating van 2700 en meer. En dan zag ik op de clubavond van Groninger Combinatie nog de partij van Machteld tegen haar tweelingbroer Nanne van Foreest. Nanne won.

Opgave
Elke maand een serie opgaven, steeds stijgend in moeilijkheidsgraad. Ter lering en vermaak.

2110 1Opgave 10-1 - Hoe wint wit groot materiaal?

 

Vorige week zaterdag is de KNSB-competitie weer begonnen. Eindelijk.
Een paar honderd schakers zoeken met groot genoegen op zaterdag het bord op om een partij voor hun club te spelen. Niet zelden hebben ze er enkele uren reizen voor over. Ik heb schaakvrienden die met afschuw terugdenken aan de tijd dat zij dat ook deden. Ze beginnen dan te klagen over vroeg opstaan, lange treinreizen of gevaarlijke autoritten, slechte koffie in onverwarmde buurthuizen en een lange, vermoeiende terugreis na die per se moet worden afgesloten met een maaltijd in een aftands Chinees restaurant terwijl thuis een lieve vriendin wacht die je zoveel plezier kan schenken.
Ik geef toe dat het schakersleven niet altijd over rozen gaat. Maar ik zou het niet graag missen. Zaterdag moest ik tegen Elise.
Elise is een mooie meid van 12 of 13 jaar en speelt bij Mid-Fryslân. Ze heeft alleen een jeugdrating, dus als ik niet van haar had gewonnen, had ik een karrenvracht aan ratingpunten verloren. Dat wist ik tijdens de partij niet en misschien was dat maar goed ook. Tegen jeugdspelers weet je het namelijk nooit. Ratings zeggen niets over hun speelsterkte. Ze spelen vaak scherpe openingen en als je niet oppast ben je binnen de kortste keren van het bord geveegd. Een verstandige oude rot als ik laat het tegen de onervaren jeugdspelers daarom liever aankomen op het eindspel. Ook nu had die tactiek succes.
Elise speelde rustig positioneel en maakte weinig fouten. Haar spel deed me denken aan dat van Anna-Maja Kazarian, ooit een groot talent, eveneens opgeleid in Friesland en nu één van de sterkere Nederlandse schaaksters. Op internet las ik dat Elise lid is van de Talentengroep JSN. Ze kan ver komen.

In juli is Robby Kevlishvili grootmeester geworden. In het Griekse Kavala behaalde hij voor de derde keer het vereiste resultaat.

Robby is zijn loopbaan begonnen bij schaakvereniging Promotie in Zoetermeer toen ik daar voorzitter was. Ik weet het nog precies. We hadden een kraampje op de hobby- en sportmarkt op het Stadhuisplein. Hij was razend enthousiast over de borden en stukken die stonden opgesteld. Prachtig vond hij ze, was niet weg te slaan. Zijn moeder vroeg of hij bij onze club kon komen, “maar”, voegde ze er bijna verontschuldigend aan toen, “hij kan nog niet lezen en schrijven”. Tsja, er was een minimum leeftijdgrens van zes jaar en die grens was er niet voor niets. Robby was nog maar vijf, maar zo enthousiast .... De jeugdleider werd erbij gehaald en die deed niet moeilijk. “Laat maar komen”.

Over talentherkenning gesproken.

Ons nieuwe jeugdlid vloog door de oefenstof heen en al gauw leerden de schaakdocenten meer van hem dan hij van hun. “Ik wilde hem wat eindspelkennis bijbrengen, maar hij paste uit zichzelf de oppositieregel toe en schoof me achter elkaar van het bord.”

In 2017 werd Robby in Assen jeugdkampioen van Nederland. Hij was toen 16 jaar. In de barrage van twee vluggertjes won hij van Lucas van Foreest. Geen wonder, want een paar jaar eerder was hij wereldkampioen snelschaken tot 14 jaar geworden. 

Een kraampje op de markt. Moeten wij ook doen.