In de eerste ronde van de nieuwe competitie heeft Roden 1 met 5-3 gewonnen van Assen 1. Een kort historisch overzicht maakt duidelijk dat dit toch wel verrassend is. Twee jaar geleden zijn we, na onder andere een kansloze nederlaag tegen Assen, gedegradeerd naar de eerste klasse. Vorig jaar wisten we dit dan wel weer goed te maken, waardoor we nu terug zijn in de Promotieklasse, maar Assen werd vorig jaar knap derde en miste maar op een haar na de promotie.

De wedstrijd begon matigjes. Peter werd verrast door een stukoffer van zijn tegenstander en was daar zo door van slag dat hij al snel moest opgeven. Des te zuurder omdat analyse achteraf uitwees dat het offer niet correct was. Met een eenvoudige damezet had hij de twee dreigingen die in de stelling zaten kunnen pareren en de partij met een stuk meer kunnen vervolgen. Op het eerste bord werden ook al niet veel zetten gespeeld. Ger kwam met zwart aardig uit een Siciliaan, maar wist daar geen vervolg aan te geven. Remise was het logische resultaat.

De punten kwamen daarna aan de borden zeven, acht en twee. Dick en Frans kwamen stapje voor stapje in het voordeel en wisten dit langzaam maar zeker te verzilveren. Tom's tegenstander offerde in de opening een pion maar dat bleek een ernstige taxatiefout. De gehoopte aanval kwam niet tot stand en Tom kon de partij rustig tot winst voeren. Ward speelde de partij van de avond. Het was een Marshall met de gebruikelijke spectaculaire taktische wendingen. Tijdens de wedstrijd vertrouwde Ward mij toe dat hij óf ging winnen óf ging verliezen. Ik was dus niet de enige die het een moeilijke partij vond, want
uiteindelijk werd het wel degelijk remise.

Richard en Lieuwe gingen het langste door. Richard leek het in het middenspel heel moeilijk te krijgen, maar kon zich op één of andere manier ontworstelen. In het eindspel kon geen van beide spelers op winst spelen: remise. Lieuwe wist in de opening via une petite combination twee pionnen te veroveren. Dit voordeel had hij, zoals de analyse uitwees, kunnen en moeten behouden, maar na een paar planloze zetten wist zijn tegenstander het initiatief naar zich toe te trekken en de stelling gelijk te trekken. Ook remise dus.

Een mooi begin van de competitie dus. Niet alleen gewonnen, maar ook nog terecht en van een sterke tegenstander.