In de derde ronde van de interne competentie ontstaat al na een uur enig geroezemoes in de zaal. Lieuwe Boskma vliegt met een minder vaak voorkomende loperopening Arend van den Burgh direct naar de keel door volop in de aanval te gaan en dreigt een stuk te winnen. Arend reikt Lieuwe de hand en geeft op. Na een zet of elf kunnen de stukken in de doos. Ruim een uur later worden na Lieuwe - Arend een negental andere partijen beslist, waarvan één in een gelijkspel. Nieuwkomers van dit seizoen Edson Antonio en Coos Boerma geven hun visitekaartje af door respectievelijk hun ervaren tegenstanders Cees Hageman en Frans van Doorn te verslaan. Edson wint zelfs verrassend snel.
Zoals bekend breekt rond een uur of elf de tijdnoodfase aan. Er zijn op dat moment nog drie partijen gaande: Tom Visser - Johan Zwanepol, Arnout Wegerif - Raoul Suurmeijer en Kees Duisterwinkel - Teije Smedinga. Kees staat twee pionnen voor tegen de in tijdnood verkerende Teije, maar het wordt nog spannend als beiden een vrijpion weten te creëren die de overkant van het bord kunnen bereiken. Kees weet echter eerder te promoveren en wint. Arnout staat materieel gelijk tegen Raoul. Arnout heeft een ver opgerukte vrijpion aan de rand van het bord, maar Raoul rukt met meerdere pionnen in het centrum op. Arnout krijgt in tijdnood steeds meer moeite om zijn stelling te verdedigen. Raoul weet hiervan handig te profiteren, wint materiaal en dreigt de stelling van Arnout op te blazen. Arnout geeft op.
I22 09 19 Tom Johann de partij van huidig clubkampioen Tom en Johan staat het materieel gelijk. Alleen de paarden en enkele pionnen zijn van het bord verdwenen. Tom weet de druk op de stelling van Johan op te voeren maar is in hevige tijdnood. Hij moet zettenlang met een tijd van nog ongeveer een halve minuut op de klok steeds de juiste zetten zien te vinden tegen een nauwkeurig verdedigende Johan. Als Tom met dame en loper een winnende aanval probeert op te zetten offert Johan een toren voor de sterke loper van Tom. Tom lijkt daardoor verrast te zijn en neemt iets meer tijd om te bedenken hoe hij zijn aanval gaande kan houden. Op zijn klok verschijnt als eerste 0.00 en of je dan beter, gelijk of verloren staat, de partij is op dat moment ten einde. Tom verliest dus op tijd. Ook het efficiënt verdelen van de tijd hoort bij het schaken. Johan staat daardoor in de ranglijst met 100% op de eerste plaats en Raoul met eenzelfde score knap op de tweede. Ook de dit jaar voor het eerst intern in Roden spelende Pieter Doller doet het goed. Door een overwinning op Ale Bakker staat hij eveneens met een 100% score op de vierde plaats. Lieuwe staat daar tussen op nummer drie.
Over twee weken ronde vier met voor een ieder weer nieuwe kansen.