Afdrukken

Door in de slotronde naaste concurrent v.d. Linde met 5-3 te verslaan is het eerste team van Roden kampioen geworden in klasse 1a van de NOSBO.

Voor het eerst in lange tijd hadden we voor een wedstrijd een teambespreking gehad. De laatste ronde stond op het programma, we waren koploper en moesten tegen de nummer twee, de enige ploeg die ons nog kon bedreigen. Voor het kampioenschap hadden we nog drie bordpunten nodig en de gemiddelde rating van onze tegenstanders lag een stukje hoger dan die van ons. Enige analyse en ervaring, opgedaan in een bekerwedstrijd eerder dit seizoen, leerde ons dat dat hogere ratinggemiddelde voor een groot deel te danken was aan de hoogste borden van onze opponent, v.d.Linde uit Winschoten.

Voorzichtig gingen er stemmen op om het daarom eens te proberen met een taktische opstelling. Aarzeling was er ook: is dat wel sportief? Moeten we niet gewoon van eigen kracht uitgaan in plaats van te redeneren vanuit het defensief? Maar we waren nu zo ver, zo vlak voor de eindstreep. Zouden we het onszelf later vergeven als zou blijken dat op de hoogste borden onze sterkste spelers onschadelijk waren gemaakt en de rest dat niet voldoende had gecompenseerd?

Roden 1 bijna kampioen Uiteindelijk gingen we, Rinus Michels indachtig, overstag: "schaken is oorlog". Alles is geoorloofd, althans binnen de regels van FIDE, KNSB en NOSBO (uiteraard in omgekeerde volgorde). Geert en Frans stelden zich beschikbaar als kanonnenvoer op de borden 1 en 2 en de rest zou opschuiven. Bovendien kwam het heel goed uit dat de laatste ronde in Ten Boer gespeeld zou worden. Dat maakte het mogelijk om ook Ger op te stellen. Had hij immers niet verkondigd om dit jaar alleen externe wedstrijden in dit Groningse dorp te willen spelen? Eerder had hij al een succesvolle rentree gemaakt in de uitwedstrijd tegen de club uit dit dorp. Henk was van harte bereid om zijn plaats aan hem af te staan en als niet-spelende kapitein te fungeren.

Aldus geschiedde. Eerst was er nog even schrik omdat Geert, onze nieuwbakken kopman, niet op de afgesproken tijd op de afgesproken plaats was. Gelukkig mag je voor aanvang van een wedstrijd nog wel een mobieltje gebruiken, dus kon snel duidelijk worden dat Geert nog thuis en de tijd vergeten was.

Iets aan de late kant waren we allen present in het Buurhoes, maar er bleek nog voldoende tijd om als team, en als hopelijk aanstaande kampioen, door supporter Menno op de kiek te worden gezet. Later verschenen met Jeppe en Rudie nog meer enthousiaste fans.

Feest Dan de wedstrijd zelf. Kort en goed: de taktiek werkte voor de volle honderd procent. Geert en Frans moesten inderdaad een nul incasseren, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Het waren echte partijen, waar ze zeker kansen hadden. Het ging echter om de borden 5 tot en met 8, en die deden precies waar ze voor ingehuurd waren: minimaal drie punten scoren. Het werden er dankzij Tom R., Dick, Ger en Richard zelfs vier. Ward en Tom V. voegden daar ieder nog een half punt aan toe, zodat we zelfs de overwinning grepen. En dus zijn we uiteindelijk kampioen geworden met een voorsprong van maar liefst vier punten op de naaste achtervolger.

Als je de eindstand zo bekijkt dan lijkt het wel of het allemaal heel eenvoudig gegaan is. Laten we echter niet vergeten dat we een aantal keren door het oog van de naald gekropen zijn. Met name tegen Z! en Groningen 6 had het heel anders af kunnen lopen. Volgend jaar zal het in de Promotieklasse dan ook niet eenvoudig zijn.