Afdrukken

Super Monday?

Het beloofde weer erg spannend te worden in de 21 ronde van de interne competitie. De vier koplopers tegen elkaar: Dick Dalmolen tegen Tom Visser en Lieuwe Boskma tegen Ruurd Kunnen. Wie zouden daar zonder kleerscheuren en met ongeschonden blazoen vanaf komen? Lieuwe en Tom dus. De met de witte stukken spelende Lieuwe bood in een zeer interessante stelling, na een Grünfeld Indische verdediging tegen Ruurd na 28 zetten remise aan. Ruurd wilde liever verder spelen en zoals wel vaker gebeurt je verliest! Bah,... je denkt dat je wat beter staat, je moet het nu gaan bewijzen, het inzicht raakt vertroebeld door concentratie verlies mede verzoorzaakt door wat luidruchtige analyseurs uit je omgeving en een tegenstander die na zijn geweigerde remise aanbod er nog maar eens goed voor gaat zitten. En wat ik zag: de partij was eigenlijk te levendig om aan een dode remise te sterven. Goed hoor Ruurd dat je aan de schoonheid en de spanning voorrang verleent en jammer van het resultaat.

Tom Visser veroverde na de opening met zwart ruimtelijk voordeel en wachtte geduldig zijn kansen af. Tom's geduld werd beloond. Dick maakte onder steeds groter wordende druk een fout en toen was het snel afgelopen. Super Monday of Bloody Monday? Het is maar vanuit welk standpunt je het benadert.

De strijd om het kampioenschap is nog open. Tom heeft nog steeds een redelijke voorsprong maar kan zich geen grote misstap veroorloven.

Ook in de achtervolgende groep waren alleen maar onderlinge confrontaties. Arnold Meijster vergooide zijn kansen op een hogere klassering door een foutief stukoffer tegen Theo Wolthekker, Henk van Bemmel verprutste tot zijn grote ergernis een goede stelling door tegen Ale Bakker een stuk weg te geven. Theo staat nu stevig op de vijfde plaats met zeer aantrekkelijk schaak. Peter Slaman verschalkte Johan Zwanepol bij wie aan het eind van de avond de vermoeidheid toesloeg en die op het laatst het ene na het andere stuk overhandigde. Hierdoor is Peter opgeklommen naar de achtste plaats en heeft als beste B speler een redelijke voorsprong genomen op Olaus Diebrink.

Jan-Arie Stokhorst zet zijn opmars voort. Hij speelde weer erg sterk tegen een zich taai verdedigende Cees Hageman. Pas in het late middenspel kon Cees geen passende remedie vinden om zijn verdediging staande te houden. Jan-Arie heeft een 100% score sinds zijn komst in januari een prachtig resultaat! Frits Bosman was afwezig, maar blijft desondanks riant eerste in de C-groep.

Slechts één partij werd deze avond remise. Na een Catalaanse opening verzuimde ik tegen Jan Duisterwinkel materiaal te winnen en zo groot voordeel te behalen. Jan wist net op tijd en bekwaam voldoende compensatie te vinden om zo de veilige remisehaven te bereiken.

Tja, ik vind andere partijen ook vaak zo leuk zeker als het om de koplopers en om Theo gaat. Mogelijk dat ik dit niveau graag wil imiteren en zo mijn hand overspeel.

Zo goed het met Jan-Arie gaat zo veel tegenvallers moet zijn mede Leekster schaakgenoot Teije Smedinga verwerken. Ook deze avond speelde hij tegen Jeppe geen gelukkige partij en stond al vlug materiaal achter.

Arnout Wegerif liet zien waarom hij de afgelopen maanden maar liefst 41 ratingpunten had verzameld. Dit keer was Bob van Maanen het slachtoffer. De herstelde Jan Willem van der Kouwe had zijn gezonde schaakkoorts weer te pakken. Jannie Russchen hield het heel lang vol tegen hem maar moest na 2,5 uur toch opgeven bij gebrek aan materiaal.

Nieuwkomer Henk Hamelink kreeg te maken met het handige spel van Kees Duisterwinkel die Henk verraste met een goed uitgevoerde koningsaanval.

Tja, weer 11 beslissingen en slechts één remise. Het was een Super Bloody Monday!