Afdrukken

Afgelopen maandag werd er weer eens een massakamp tussen de schaakclubs van Leek en Roden gehouden. Nadat gastheer Frans Huisman ons allen welkom had geheten, deed Lieuwe Boskma ook een duit in het zakje. Hij hield een erg mooi verhaal, maar door de lengte van zijn betoog ben ik de inhoud daarvan grotendeels kwijtgeraakt.

 

Lieuwe vertelde over en roemde de Koninklijke historie van beide schaakclubs, die zeker al wel vijfhonderd jaar geleden waren opgericht en toen al heftig tegen elkaar streden ergens nabij de Drents-Groningse grens. Hij repte over de Tachtigjarige Oorlog, beschreef onze schaakstrijd tijdens de Franse overheersing in de periode dat keizer Napoleon Bonaparte hier nog huishield en wist ons te vertellen dat de borg Nienoord en Havezate Mensinghe als clubgebouwen van onze schaakclubs hadden gediend. Ja, onze schaakverenigingen hebben deze bouwwerken daarvoor laten neerzetten! Dat was nieuw voor mij. In deze geschiedschrijving bleek Lieuwe niet altijd even zuiver de feiten weer te geven, maar zijn verhaal kreeg wel onze volle aandacht. In die situaties werd hij gecorrigeerd, maar ook bijgestaan door historicus Geert Willems, u weet wel één van de twee Roder dissidenten. Ik ben nu veel historische kennis rijker en zal binnenkort weer meer aandacht gaan schenken aan mijn oude geschiedenisboekjes.

 

Daarna begon het traditionele schaakspektakel. Er kwamen mooie schaakpartijen op het bord, met hier en daar een verrassende uitslag, uiteindelijk werd door Roden met een ruime marge gewonnen. Daardoor konden we de wisselbokaal behouden, die stond toch nog ergens bij een van onze leden op zolder. Vooral was ik verrast dat onze Leekster collega’s eigenlijk hele leuke en aardige mensen zijn. Veel sterke drank tegen studentikoze happy hour-prijzen en lekkere gratis hapjes, maakten het feest compleet. Met enige jaloezie keek ik naar Leek, zij hadden namelijk twee charmante dames in hun gezelschap, die ook nog een aardig potje konden schaken. Als wij daar nu eens één van zouden kunnen krijgen, dan zou het nog gezelliger worden tijdens de Roder schaakavond. Helemaal geen onredelijke wens, lijkt mij, schaakclub Leek heeft immers recentelijk ook twee van onze schakers gekregen.

 

En dan hieronder de “gekuiste” versie voor “de Krant”

 

Massakamp schaakclubs: Leek tegen Roden

 

Voor de derde Kerstdag waren de schakers van schaakclub Roden uitgenodigd door onze Groningse schaakvrienden van Leek voor een massakamp. De bijeenkomst vond plaats in boerderij de Balkhoeve in Leek, een schitterende ambiance voor dit zeer goed georganiseerde en sfeervolle spektakel. Deze schaakstrijd tussen beide schaakverenigingen had al een groot aantal jaren niet meer plaatsgevonden, door het grote succes van deze avond hopen we dat deze oude traditie weer in ere zal worden hersteld. In totaal gaven ongeveer dertig spelers acte de presence, zij speelden elk twee partijen - één met wit en één met zwart - tegen dezelfde tegenstander, zoveel mogelijk van hun eigen spelniveau. Er werd gespeeld met een speeltempo van vijfendertig minuten per persoon per partij. Daardoor was er ook voldoende gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje een praatje met elkaar te maken. Uiteindelijk won schaakclub Roden dit mooie evenement, hoewel dat dit keer voor veel schakers geen doel op zich was.