Afgelopen maandagavond stond in het teken van rapidschaak. Van deze competitie, die totaal uit twaalf ronden bestaat, werden de eerste vier partijen afgewerkt. Rapid wordt gespeeld met een bedenktijd van twintig minuten per persoon per partij. Het rapid kent (vele) voor- maar ook (enkele) tegenstanders. Zo maakte één van de leden direct rechtsomkeert, toen hij erachter kwam dat rapidschaak op het programma stond. Gelukkig werd het voor de aanwezige leden wel een boeiende en gezellige schaakavond.

 

Naast het gebruikelijke openingsrepertoire leent deze competitie zich er uitstekend voor om verrassende openingen te spelen, of om nieuwe openingskennis uit te proberen. Hier en daar werd een interessant gambiet waargenomen, o.a. kwam het Blackmar-Diemergambiet (1. d4, d5, 2. e4) en het Boedapester gambiet (1. d4, Pf6, 2. c4, e5) op het bord. Ab Colly en Jakob Dopper gingen beiden sterk van start. Jakob won zijn eerste twee partijen en waste in de tweede match zijn tegenstander stevig de oren. Ab presteerde het om na drie gewonnen partijen (tegen goede schakers), tijdelijk de koppositie op de ranglijst in te nemen. Na vier partijen staat Tom Visser zonder puntverlies bovenaan. Op de tweede en derde plaats volgen Ale Bakker en Ger Battjes, beiden met een 75%-score. Ale moest zijn meerdere erkennen in Tom Visser, Ger verloor van Theo Wolthekker. Ward Romeinders is vierde (2,5 uit 4), Ab bezet met drie uit vier een keurige vijfde plaats. Kees Duisterwinkel is voorlopig drager van de rode lantaarn. 

 

Komende maandag ligt er een andere uitdaging voor de spelers van Roden 2 en Roden 3 in het verschiet. Beide teams strijden dan voor de eerste ronde van de externe competitie en treden thuis aan tegen respectievelijk Haren 5 en Lewenborg 2. Volgende week zullen wij de lezer daar uitgebreid over berichten.