Met zes winst- en twee verliespartijen werd door ons eerste team de tweede externe competitiewedstrijd gewonnen met 2 – 6. Ook voor tegenstander Haren 4 gold dat zij een gemiddeld ratingverschil moesten overbruggen van ongeveer 200 punten, de overwinning kwam dus niet helemaal onverwacht. Over drie weken wordt de competitie thuis tegen het Emmer SchaakGenootschap voortgezet. Maar eerst wordt komende week de eerste ronde van de rapidcompetitie afgewerkt.

  

In de interne competitie waren op verschillende borden “ongelukkige zetten” waar te nemen. Maurice Cox besteedde onvoldoende aandacht aan zijn koningsbeveiliging, waardoor Menno Keizer door een kleine combinatie een vorkje kon inzetten dat tot stukwinst leidde. Het bleek genoeg voor de winst. In het middenspel misrekende Jeppe Teensma een combinatie en daarmee verloor hij een stuk. Als zoiets gebeurt tegen Bernard Bos, dan weet je dat terugkomen in de partij erg moeilijk gaat worden. Dat lukte ook niet. Ab Colly vergat in een redelijk gelijkwaardige stelling een aangevallen zwart paard te verdedigen (wij schakers noemen dat een blunder) en kon spoedig daarna opgeven. Ale Bakker maakte als zo vaak gebruik van het Joegoslavisch, ook wel Pirc-verdediging genoemd, maar behandelde dit keer de opening niet op de juiste wijze. Toen zijn koningspaard door een pion werd lastig gevallen, betrad het beest een “vergiftigd” veld. Zijn tegenstander wist snel alle vluchtvelden af te sluiten waarna het stuk verloren ging. Henk van Bemmel gaf weer eens blijk over een ruime hoeveelheid eindspelkennis te beschikken. In een pionneneindspel met gelijke lopers was hij het die met zijn koning professioneel tussen de pionnen door wist te manoeuvreren en creëerde daarmee een winnende vrijpion.

  

Aan de topborden werd het schaakspel op Spaanse wijze gespeeld. Tom Visser koos voor de Berlijnse verdediging, Dick Dalmolen speelde de ruilvariant. Resultaat daarvan was dat Tom - met de zwart tegen Ger Battjes - remise wist te houden en daarmee koploper blijft. Dick wist zijn tegenstander op het verkeerde been te zetten en mocht vlot daarna een belangrijk vol punt incasseren.