6e ronde interne competitie

 

Het was weer een gezellige boel afgelopen maandagavond. Bijna volle bak, na zes ronden intern hebben alleen Gijs Hager, Johan Post en Leen van der Heiden zich nog niet laten zien. Wij allen hopen dat ze spoedig weer van de partij kunnen zijn.

 

De onbetwist meest spectaculaire partij van de avond werd gespeeld tussen Ab Colly en Cees Hageman. Cees beantwoorde de e4-zet van zijn opponent met e6, de inleidende zet voor de Franse verdediging, twee zetten verder stond de ruilvariant op het bord. Nadat beide schakers kort hadden gerokeerd ontstond in het middenspel een wederzijdse aanval vóór hun koningen op de koningsvleugel. Met twee dames, vier torens, twee lopers en een handvol actieve pionnen, weinig ruimte en veel dreiging … een drukte van belang. Cees dacht de beste kaarten in handen te hebben, maar schatte de pionzet van Ab (e5 - e6) verkeerd in. Een dame-tussenschaakje bracht de kentering in de partij en vlot daarna kon de zwarte koning worden matgezet.

Jan Kakes, die vorige week nog zo mooi partij gaf, mocht nu aantreden tegen Majid Hashemy. Majid verdedigde met de Siciliaanse draak. Dachten we lang dat Jan beter stond, in het middenspel wist Majid zijn officieren actiever op te stellen waarna er door de zwarte stukken beter werd samengewerkt. Een lastige zwarte hengst op d4 gaf voldoende steun, direct daarna kon de witte koning worden ingerekend.

Ook veel dreiging in de schaakpartij Jeppe Teensma tegen Arnold Meijster. Op de h-lijn een batterij zwarte torens, gelijktijdig wist wit eenzelfde aanvalsactie op touw te zetten op de e-lijn. Stukkenruil was het onvermijdelijke gevolg evenals de uitslag van deze schaakstrijd: remise.

Met nog minder dan vijf minuten op de klok werd aan de kampioensborden doorgespeeld. Tom Visser trad aan tegen Dick Dalmolen, Lieuwe Boskma mocht het opnemen tegen Ward Romeijnders. Tom kwam beter te staan en dat leverde hem uiteindelijk voldoende materiaalwinst op. De Leningrader verdediging van Ward leverde de zwartspeler wel twee pionnen op, maar het bleek onvoldoende om het volle punt binnen te halen. Resultaat van dit alles is, dat Tom nu onze nieuwe koploper is.