Rubriek in de Krant

Schaakclub Roden: de kop is er af!

 

Stond maandag 30 augustus nog in het teken van de algemene ledenvergadering van schaakclub Roden, een week later stond de aftrap voor een nieuw schaakseizoen op de agenda. Helaas viel door verlate vakantieactiviteiten de opkomst iets tegen, de week dat u dit leest wordt een grotere groep senioren op de schaakavond verwacht. In een partijparing waarbij iedereen de kans heeft om tegen de clubkampioen uit te komen, bracht onze nieuwe wedstrijdleider Ward Romeijnders een aantal interessante partijen tot stand.

 

Remisekoning van het vorig seizoen, Arend van der Burgh, speelde ook dit keer weer remise, zijn partij had wel iets weg van een rapidmatch. Het bleek het enige gelijkspel van de avond te worden. De eerste seizoensoverwinning kwam op naam van Arnold Meijster die met een heel mooi stikmatje zijn tegenstander wist te overmeesteren. Cees Hageman, onze nieuwe jeugdleider, maakte dankbaar gebruik van een blunder van zijn tegenstander. Die stond al een stuk achter en raakte nu ook nog de grote kwaliteit kwijt. Zowel Ab Colly als Derk Holman hielden heel lang goed stand tegen twee clubtoppers, maar gingen uiteindelijk toch met lege handen naar huis. Ale Bakker vocht moedig een verloren toreneindspel uit, Majid Hashemy wist zijn opponent de duimschroeven stevig aan te draaien en won, Ward Romeijnders en Theo Wolthekker wisten op deze avond ook allebei het maximale resultaat te incasseren.

 

Schaakclub Roden: uitslagen tweede ronde

 

Bracht Arnold Meijster vorige week nog de snelste winstpartij op zijn naam, dit keer moest hij genoegen nemen met een zeer snel verlies tegen Ger Battjes. Binnen vijftien zetten waren de penningen en dreigingen in de stelling al zo talrijk, dat hij er geen gat meer in zag en opgaf.

 

Na vele maanden niet te hebben geschaakt, kende Jakob Dopper een uitstekende seizoensstart. In een Siciliaan kreeg hij in het middenspel mooie aanvalskansen die tot een voor de zwartspeler niet meer te pareren matcombinatie leidden.

 

In zijn partij tegen Maurice Cox misrekende Willem Jongsma zijn combinatie, waardoor voor hem een lang gevecht volgde in een stelling met een stuk minder. Maurice wist, mede door zijn inactieve paard, zijn voordeel in deze partij niet uit te buiten, waardoor Willem door hard werken toch nog een half punt wist te veroveren.

 

De partij Bernard Bos tegen Cees Hageman leek lange tijd gelijk op te gaan, maar in het eindspel begreep de strateeg achter de witte stukken dat zijn pionnenstructuur sterker was en hem op lange termijn de winst zou moeten opleveren. Dat gebeurde ook.

 

Henk van Bemmel en Menno Keizer kwamen vroeg in de partij tot een stukkenruil, waardoor er een erg gecompliceerde stelling op het bord overbleef. Uw rubriekschrijver dichtte de beste kansen toe naar de zwartspeler, maar waarschijnlijk was deze partij te moeilijk en te gevaarlijk om op winst te spelen. Beide kemphanen kwamen uiteindelijk remise overeen.

Overwinningen voor Ward Romeijnders, Olaus Diebrink en Derk Holman en drie remises complementeerde deze tweede interne schaakronde.