Al enige weken is bekend dat Tom Visser de nieuwe clubkampioen zou worden. Lieuwe Boskma was met een indrukwekkende achtervolging bezig, maar hoewel hij zijn laatste vijf partijen won, bleef Tom buiten bereik. Toch was de laatste ronde zeer spannend, want de strijd om de eerste plaats in de B-groep was nog wijd open. Arend van der Burgh ging aan de leiding, maar verloor een mooie, spectaculaire partij van Dick Dalmolen. Dick stelde daarmee zijn vierde plaats in de eindrangschikking veilig, achter Johan Zwanepol, die remiseerde met Jan van Spijker. Voor Jan was dit weliswaar een eervol resultaat, maar toch ook een kleine deceptie. Door de nederlaag van Arend had een overwinning hem de zege in de B-groep opgeleverd, nu eindigde hij met een minieme achterstand van 0,7 punten als tweede. Ter vergelijking: de remise tegen Johan leverde hem ruim 25 punten op. Jeppe Teensma kon zich niet meer in deze strijd mengen. Hij werd het slachtoffer van de aanvalsdrift van Theo Wolthekker. In het algemeen klassement eindigden Arend en Jan als vijfde en zesde, een uitstekend resultaat. Jan Pezij werd zoals verwacht de winnaar van de C-groep. Een nederlaag tegen Jan Duisterwinkel kon daar niets meer aan veranderen. Voor de laatstgenoemde Jan was het een mooie afsluiting van een goed seizoen.
Net zo pikant als voetbalwedstrijden tussen NEC en NAC zijn bij ons de partijen tussen Kees en Cees. Cees Hageman heeft een minder goed seizoen achter de rug, maar smaakte het genoegen Kees Duisterwinkel te verslaan. Ook voor Kees is het seizoen ietwat teleurstellend verlopen. Anders ligt dat bij Gijs Hager. Gijs bekroonde zijn korte heroptreden in de competitie met een derde achtereenvolgende overwinning. De oud-jeugdkampioen versloeg Bob van Maanen en gaf zo zijn visitekaartje af voor volgend seizoen. Teije Smedinga revancheerde zich voor zijn misstap van vorige week tegen Jannie Russchen. Derk Holman verslikte zich in de complicaties van de stelling en verloor een stuk.
De competitie is door de coronabeperkingen enige weken onderbroken. Vanaf eind januari hebben we gelukkig onafgebroken kunnen spelen, maar sommigen zijn langere tijd afwezig geweest. Het was verheugend twee oudgedienden na lange tijd terug te zien. Frans van Doorn en Olaus Diebrink lieten tegen Henk Hamelink en Jannie Russchen zien dat ze het schaken nog niet zijn verleerd. Henk en Jannie moesten het dit seizoen meer hebben van het plezier in het spel dan van de punten. Maar gelukkig, plezier was er genoeg te beleven.
Volgende week een gezellige slotavond. Met een rapid speeltempo worden er volgens het lootje-trekken-systeem gambietpartijen gespeeld met een verplicht gestelde zettenreeks.

In de één na laatste ronde is het dan toch gebeurd: Tom Visser verloor zijn ongeslagen status door een nederlaag in een spectaculaire partij tegen Lieuwe Boskma. Mede doordat Johan Zwanepol afwezig was, zijn de eerste drie plaatsen in de eindrangschikking nu wel vergeven. De strijd om de eerste plaats in de B-groep gaat daarentegen onverminderd voort. Arend van der Burgh sloeg de aanval van Jeppe Teensma op zijn leidende positie af door direct in de opening door middel van een gambiet het initiatief naar zich toe te trekken. De partij eindigde in remise, waardoor Arend in de slotronde nog kan worden voorbijgestreefd door Jan van Spijker. In de C-groep kan Jan Pezij na remise tegen A-speler Dick Dalmolen niet meer worden ingehaald. Bob van Maanen is in deze groep aan een late opmars bezig. Hij won van Derk Holman. Een interessante partij was die tussen Arnout Wegerif en Cees Hageman. Arnout was lange tijd afwezig geweest, maar tot zijn schande moest Cees ervaren dat hij het spel nog niet was verleerd. Jannie Russchen scoorde haar tweede winstpartij van het seizoen door Teije Smedinga mat te zetten.

Wethouder Alex Wekema deed zaterdagmiddag de openingszet van het jubileumfeest van Schaakclub Roden. Namens de gemeente Noordenveld feliciteerde hij de club met haar 60e verjaardag en liet zijn gelukwensen vergezeld gaan van een gemeentelijke subsidie van 500 euro. Hij kreeg daarop uit handen van voorzitter Arend van der Burgh een exemplaar van het jubileumboek ‘Schaakclub Roden 1961-2021’ uitgereikt. Dat Wekema het schaakspel een warm hart toedraagt, bleek ook toen hij te kennen gaf een partij te willen spelen met de bijna 95-jarige Derk Holman. Tegen de meer dan 60 jaren ervaring die de nestor van de club met zich meedraagt, was de wethouder echter niet opgewassen. Derk trakteerde de hoge gast op een mooi mat.

Eindstelling Holman Wekema 14052022De wethouder nam vervolgens plaats aan de rij tafels waaraan zo’n 20 leden van de club deelnamen aan een simultaanwedstrijd. De regionale schaaksterren Geon Knol en Ivo Maris speelden ieder tegen zo’n 10 tegenstanders tegelijk. Zij liepen rondjes langs de rij met tegenstanders en deden telkens, na even kort nadenken, een zet om vervolgens naar het volgende bord te gaan. Ondanks het grote krachtsverschil konden Knol en Maris niet verhinderen dat ze een aantal remises moesten toestaan en Ward Romeijnders en oud-lid Edwin Heijs wisten zelfs van Maris te winnen.
’s Avonds reikte Ger Battjes aan de aanwezige oud-leden het jubileumboek uit dat door hem, Ruurd Kunnen en Tom Visser was geschreven. Het plechtigste deel van het jubileumfeest was de benoeming van Derk Holman tot erelid en van Ger Battjes en Tom Visser tot lid van verdienste. Zij ontvingen een oorkonde en een fraaie bokaal. Jan van Spijker, Cees Hageman en Henk van Bemmel ontvingen eervolle vermelding voor alles wat zij in een lange reeks van jaren voor Schaakclub Roden hadden gedaan.

Foto's van het feest zijn te vinden in de Fotogalerij.

Lieuwe Boskma heeft een grote stap gezet naar de tweede plaats in de competitie. Johan Zwanepol werd het slachtoffer van zijn dadendrang en lijkt met nog twee ronden te gaan veroordeeld tot de derde plaats. Volgende week staat Lieuwe de confrontatie met Tom Visser te wachten, maar die partij heeft geen invloed meer op de einduitslag. De vierde plaats wordt bezet door Dick Dalmolen. De voormalige clubkampioen heeft een goed seizoen. In deze ronde snoepte hij een pionneneindspel af van Henk van Bemmel, ook geen kleintje op dit gebied.
In de B-groep is Jan van Spijker toch nog dicht in de buurt van Arend van der Burgh gekomen. Hij versloeg Menno Keizer met overmacht in de koningsaanval. Arend liet zich tegen Mark Hoogendijk in op het riskante Steinitzgambiet van het Koningsindisch, maar moest zich tevredenstellen met remise. Ook de kansen van Jeppe Teensma zijn na remise tegen Jan Duisterwinkel nog niet helemaal verkeken.
De meest verrassende uitslag kwam op naam van Bob van Maanen. Tegen Jan Pezij kwam hij met nadeel uit de opening, maar in het vervolg van de partij kon hij profiteren van onzorgvuldigheden van Jan. De eerste plaats van Jan in de C-groep lijkt ondanks deze misstap niet meer in gevaar.

Tom Visser heeft ook in de 23e ronde van de interne competitie gewonnen. Met die overwinning is hij onbereikbaar geworden voor zijn achtervolgers. Jan Pezij vervulde de ondankbare rol van verliezer. Hij stond al een tijdlang verloren maar juist voordat hij opgaf, had Visser een foutieve zet gedaan waardoor hij remise had kunnen forceren. Pech voor Pezij, maar ondanks deze tegenvaller blijft hij de C-spelers op de ranglijst aanvoeren.
De grote winnaar van deze ronde was Arend van der Burgh. In de strijd om het B-kampioenschap deed hij goede zaken. Zelf versloeg hij Bob van Maanen, terwijl zijn naaste concurrent Jeppe Teensma tegen Dick Dalmolen het onderspit moest delven. Voor Jeppe was het een minder goede avond. Jan van Spijker passeerde hem in het klassement. Hij weerlegde een openingsgambiet van Cees Hageman en won de partij.
Hoewel de competitie zijn einde nadert, is er nog geen spoor van vermoeidheid bij de spelers te constateren. Alle partijen eindigden in een beslissing, dus geen enkele remise. Lieuwe Boskma en Johan Zwanepol zijn in een gevecht om de tweede plaats verwikkeld en in die strijd geldt ieder punt. Ditmaal hadden zij de gebroeders Duisterwinkel als tegenstanders. Lieuwe versloeg Jan in de koningsaanval en Johan bouwde tegen Kees een vroeg verworven voordeel kundig uit tot winst. Teije Smedinga boekte een mooi succes door Menno Keizer in het eindspel het punt te ontfutselen. Henk Hamelink kon het niet bolwerken tegen Derk Holman en Gijs Hager won tegen Jannie Russchen zijn tweede partij op rij na zijn terugkeer bij de schaakclub.

De club heeft de competitie weer opgepakt. Het door Jan van Spijker zo glorieus gewonnen rapidkampioenschap en de Tweede Paasdag hadden een lange onderbreking veroorzaakt. De een vindt dat prettig omdat hij of zij dan even de zinnen kan verzetten, de ander had liever doorgespeeld om de spanningboog in stand te houden. Een rustperiode kun je ook gebruiken om een eindsprint voor te bereiden, bijvoorbeeld door de laatste nieuwtjes in een scherpe openingsvariant te bestuderen. Lieuwe Boskma bracht in de 22e ronde tegen Jan Pezij het Boedapester Gambiet op het bord. Dat is een variant uit de oude doos, maar o, zo gevaarlijk voor wie de finesses niet kent. Jan was echter op de hoogte en wist de gevaren te bezweren. Er volgde een lange partij waarin Lieuwe in het eindspel toch nog wist te winnen. Hierdoor handhaafde hij zich op de tweede plaats. Zonder te spelen behield Tom Visser zijn vrijwel onoverbrugbare voorsprong. Johan Zwanepol versloeg de altijd gevaarlijke Theo Wolthekker, maar liep niet in op Lieuwe.
Dit seizoen wordt het 60-jarig jubileum gevierd en op 14 mei is er een feestje. De goede stemming werd nog beter doordat de club twee nieuwe gezichten mocht verwelkomen. Gijs Hager is in het begin van deze eeuw al eens jeugdkampioen geweest en Raoul Suurmeijer speelt in Haren. Raoul leek tegen Dick Dalmolen op remise af te stevenen, maar trapte toch nog in een valletje. Gijs liet tegen Frits Bosman zien dat hij het schaken niet is verleerd. De twee nieuwkomers komen te laat om zich nog te kunnen mengen in de strijd om de prijzen. Die gaat in de B-groep tussen Arend van der Burgh en Jeppe Teensma. Arend kwam tegen Henk van Bemmel met de schrik vrij en speelde remise. Daardoor liep hij iets uit op Jeppe die afwezig was. De C-groep wordt nog steeds aangevoerd door Jan Pezij, hoewel zijn voorsprong op zijn naaste achtervolger, Jan Willem van der Kouwe, kleiner is geworden.
Er zijn nog vier of vijf ronden te gaan. Wat zou het mooi zijn als de beslissingen vallen in directe confrontaties tussen de kanshebbers. Dus Tom tegen Lieuwe, Lieuwe tegen Johan, Arend tegen Jeppe en Jan tegen Jan Willem. Maar de computer maakt de indeling en die maalt niet om spanning en romantiek ….

Op 14 mei a.s. vieren we ons 60-jarig jubileumfeest. Lees hier de uitnodigingsbrief die is uitgegaan naar alle leden en de oud-leden waarvan we beschikken over de contactgegevens.

Op de laatste avond voor het paasreces werd de tweede en beslissende ronde van het rapidkampioenschap van Schaakclub Roden gehouden. Jan van Spijker is de nieuwe kampioen.
Rapidschaken is een vorm van snelschaken. Bij het “echte” snelschaken krijgen de spelers elk 5 minuten bedenktijd. Wie het eerst die 5 minuten heeft opgemaakt, verliest de partij, tenzij reeds een beslissing door mat, opgeven of remise is gevallen. Dit snelschaken wordt in de volksmond “vluggeren” genoemd. Aan de rapid- en snelschaakkampioenschappen van Schaakclub Roden mogen ook spelers van Schaakclub Leek meedoen. Daardoor kon dit seizoen Kees Praagman van Schaakclub Leek snelschaakkampioen van Schaakclub Roden worden. De beste Rodenaar was Lieuwe Boskma.
Radpidschaken gaat minder snel dan vluggeren. De spelers krijgen 20 minuten bedenktijd. Dat de titel werd veroverd door Jan van Spijker was verrassing. Tijdens de corona-pauze heeft hij op internet veel geschaakt met versneld tempo en die ervaring betaalde zich nu uit. Ook de tweede plaats van Jan Duisterwinkel was een prestatie die door weinigen was voorspeld. Lieuwe Boskma moest achter deze spelers uit de B-groep genoegen nemen met de derde plaats. De strijd verliep zeer geanimeerd. Van Spijker maakte de minste fouten en kon zich in de laatste ronde een nederlaag veroorloven tegen Gert Jan Ris van Schaakclub Leek, die vierde werd. Andere kanonnen uit de A-groep waren minder goed op dreef. Tom Visser en Johan Zwanepol eindigden op de vijfde en zesde plaats.
Op maandag 18 april wordt niet gespeeld. Daarna staan de laatste rondes van de “gewone” competitie op de agenda.

derk met jubileumboekDit seizoen is het feest bij Schaakclub Roden. De club bestaat 60 jaar. In mei zal dat uitgebreid worden gevierd, maar aan het begin van de 21e speelronde was er al een bescheiden feestje. Om in de stemming te komen was er koffie met gebak, maar het draaide vooral om de presentatie van het jubileumboek Schaakclub Roden 1961-2021. Het eerste exemplaar van het fraai uitgevoerde en rijk geïllustreerde boekwerk werd uitgereikt aan het enige lid dat de oprichting van de club nog heeft meegemaakt, de 95-jarige Derk Holman.

Het boek is samengesteld door Ger Battjes, Ruurd Kunnen en Tom Visser. Battjes: “Op een regenachtige septemberavond in 1961 reed Derk Holman in zijn zwarte Ford van zijn woonplaats Steenbergen naar een bestemming in Roden. Op de Brink kwam hij twee heren tegen elk met een schaakbord onder de arm. Zij stapten bij Derk in de auto en ze reden naar hotel Weites, waar de eerste clubavond plaatsvond.” Het boek begint met een vlot geschreven doorlopend verhaal over het wel en wee van de club vanaf de oprichting in 1961 tot het jubileumjaar 2021. Daarna worden enkele interessante onderwerpen verder uitgediept. Battjes: “Wie weet hoeveel leden Schaakclub Roden heeft gehad? Waren dat er 559, 659 of 759? Wie heeft de meeste bestuursjaren op zijn naam staan? Wie is na Derk Holman het langste lid van de club? Je kunt het allemaal terugvinden in dit boek”, aldus Battjes. Hierin staan ook de mooiste verhalen die in het clubblad De Roder Loper zijn verschenen en een selectie van partijen. Het laatste deel bestaat uit een getalsmatig overzicht (rijtjes).

uitreiking jubileumboekIn opperbeste stemming werd na deze feestelijkheden begonnen aan de 21e ronde. Die verliep zoals zo vaak dit seizoen: Tom Visser won en zijn achtervolgers niet. Tom had het tegen Jan Duisterwinkel niet gemakkelijk, maar won na een grote onnauwkeurigheid van Jan toch. Lieuwe Boskma en Dick Dalmolen speelden remise, terwijl ook Johan Zwanepol tegen Arend van der Burg en Henk van Bemmel tegen Jeppe Teensma niet verder kwamen dan een puntendeling. In de strijd om het B-kampioenschap haakte Jan van Spijker af door te verliezen van Ale Bakker. Er zijn nog 5 ronden te gaan en op 11 april wordt de finaleronde van het rapidkampioenschap gespeeld. De wedstrijden staan open voor publiek. Schaakclub Roden heeft de laatste avonden van het seizoen opengesteld voor geïnteresseerden die nader willen kennismaken met het schaakspel en de schaakclub.

Het was een geanimeerde clubavond, de 20e ronde van de interne competitie. Veel partijen duurden vrij kort, wat de spelers de gelegenheid gaf onder het genot van een drankje en een knabbeltje aan de bar hun zetten nog eens door te nemen. Er was genoeg te bespreken. Tom Visser handhaafde zijn ruime voorsprong op naaste belagers Lieuwe Boskma en Johan Zwanepol door te winnen van Arend van der Burgh. Arend behandelde een moeilijke stelling na de opening niet geheel correct en was daarna in een dame-eindspel met twee minuspionnen kansloos. Johan versloeg Derk Holman. De partij van Lieuwe en Menno Keizer duurde het langst. Uiteindelijk lukte het Lieuwe een klein voordeeltje om te zetten in partijwinst, maar tot zijn en Menno’s teleurstelling was de bar toen al gesloten. Henk van Bemmel en Ale Bakker hadden minder tijd nodig. Zij speelden een kalme remise, waardoor Henk opschoof naar de vierde plaats.
De belangrijkste verschuiving op de ranglijst was dat Jeppe Teensma in de B-groep Arend heeft ingehaald en de leiding heeft overgenomen. Jeppe is met een mooie reeks bezig en al vijf ronden ongeslagen. Ditmaal werd Kees Duisterwinkel zijn slachtoffer. In de algemene rangschikking neemt hij nu de vijfde plaats in. Jeppe, Arend en Jan van Spijker staan zeer dicht op elkaar. Terwijl het clubkampioenschap Tom bijna niet meer kan ontgaan, is de strijd om het kampioenschap van de B-groep met nog zes ronden te gaan ongemeen spannend.