De spelers aan de eerste 4 borden van ons tweede team had het zwaar tegen de taaie onverzettelijkheid van de schakers van DAC-2. Het had er zelfs de schijn van dat aan de borden 1 en 2 de tafel het kraken der hersenen luid versterkte.

Dan hadden Frans van Doorn en Ale Bakker maar een makkelijke avond. Na anderhalf uur en 29 zetten had Frans zijn tegenstander Piet Schellingerhout overrompeld na halverwege zelfs nog een combinatie te hebben gemist die hem een paard zou opleveren. Gezien het grote ratingverschil (1452 om 1146) een te verwachte uitslag. Nog geen kwartier later had Ale na een schijn paardoffer gevolgd door een aftrekschaak met damewinst ook het punt snel veroverd. Intussen had Jeppe Teensma een degelijke remise gespeeld tegen Ben kuiper die precies dezelfde rating heeft als Jeppe. Maar aan de borden 1, 3 en 4 werd het nog heel spannend zeker toen Olaus met wit spelend zijn meerdere moest erkennen in Alex Tesic. Deze had twee vrijpionnen gecreëerd die Olaus voor onoplosbare problemen plaatsten. Op dat moment was de stand 2½ tegen 1½ in ons voordeel.

Wie zou het winnende punt scoren, Jan van Spijker aan bord 4 of Menno Keizer op bord 1?

Jan stond gewonnen tegen Leunis Maas die geleidelijk dreigde te bezwijken onder de positionele druk van de witspeler. Maar toen Jan een combinatiemogelijkheid niet volledig uitbuitte werd het partijverloop onzeker. Met enkele nauwkeurige zetten wist hij toch nog een voordelig eindspel op het bord te krijgen. Ondertussen moest Menno met zwart al zijn schaakkunsten vertonen om Paul Klein te verslaan. En zowaar, Menno taxeerde het eindspel beter dan zijn tegenstander en won. Zijn zucht van opluchting werd door alle teamleden die zich om zijn bord hadden verzameld, gedeeld.

De overwinning was binnen. Met nog 3 minuten op de klok accepteerde Jan een remise aanbod in een voor hem gewonnen eindspel. 4-2 voor ons. Een zwaar bevochte maar mooie overwinning die ons team met 1 wedstrijdpunt en 4 bordpunten meer op “Schaakclub Hoogezand Sappemeer/Veendam”, op de eerste plaats van de tweede klasse A bracht.