Zaterdag 9 april deden 6 basisscholen uit de gemeente Noordenveld mee aan het schaakkampioenschap. De afgelopen maanden heeft de Schaakclub Roden op deze scholen schaaklessen gegeven om de kinderen de eerste stappen te leren op het zwart-witte schaakbord. De loop van de schaakstukken, het schaakmat zetten en de regels van het spel, alles kwam aan bod. Met 14 deelnemende teams en 60 kinderen was het schaaktoernooi goed bezet in Norg, waar we te gast waren bij obs De Hekakker. Wethouder Reint Jan Auwema benadrukte het belang van denksporten als schaken voor de talentontwikkeling van kinderen. Daarna mocht Reint Jan het achter het schaakbord opnemen tegen schooldirecteur Han Kremer.

In zeven ronden van 20 minuten werd de strijd met elkaar aangebonden. Het enthousiasme waarmee kinderen schaken, staat garant voor mooie, verrassende en soms onnavolgbare keuzes. Zo gauw het sein van beginnen was gegeven, is het muisstil en zitten allen vol concentratie de goede zet te zoeken. En de rode koontjes aan het eind van de middag vertelden de inspanning.kampioenbsk2016

Na 6 speelronden gingen De Hoeksteen 2 en Eskampen/Spectrum 1 gezamenlijk aan kop. Ze speelden in de laatste ronde tegen elkaar. Het werd spannend, maar een winnaar leverde het niet op. Dit betekende dat de directe achtervolgers nog kans maakten om gelijk te komen. Toen alle uitslagen waren verwerkt, bleek De Hekakker 1 verrassend nog op de derde plaats terecht te zijn gekomen. Eskampen/Spectrum 1 kwam net tekort en werd keurig tweede. De gelukkige winnaar werd dus De Hoeksteen 2.

 Zie hier voor meer foto's van het festijn.