"de Krant, dinsdag 1 maart 2016

Na de 20e ronde is er een nieuwe koploper in de interne competitie. Ger Battjes heeft de leiding overgenomen van Johan Zwanepol. Ger verkeert de laatste ronden in grootse vorm en liet zien dat hij een geduchte kandidaat is voor het clubkampioenschap. Dit keer was Dick Dalmolen niet opgewassen tegen zijn sterke positionele spel.

Voor veel, vooral oudere schakers, is het derde uur van de partij het uur van de waarheid. Dan zijn het niet alleen de schaakcapaciteiten die de doorslag geven, maar spelen ook de conditie en het omgaan met de spanning van de tijdnood een belangrijke rol. De partij tussen Tom Visser en de al wat meer jaren tellende Johan Zwanepol was zo'n voorbeeld. Na twee en een half uur leek er nog niet veel aan de hand. Sommige toeschouwers schatten de stelling van Johan zelfs als iets beter in. Maar het laatste half uur bleef Tom goede zetten, in tegenstelling tot Johan. Die zag al zijn mooie vrijpionnen van het bord verdwijnen om uiteindelijk door een pion van Tom mat te worden gezet. Een ander treffend voorbeeld was de partij van Ruurd Kunnen tegen Jeppe Teensma. Ook hier leek Jeppe na twee uur beter te staan. Ruurd bood taai verweer totdat hij zijn dame onnodig op een achteraf plekje van het bord neerzette. Jeppe kreeg groot, waarschijnlijk winnend voordeel, maar vergaloppeerde zich in de tijdnoodfase als gevolg van een soort schaakblindheid. Ruurd was niet trots maar wel opgelucht dat zijn zwakke spel niet was afgestraft. Ook Lieuwe Boskma kreeg het halverwege de avond even te zwaar. “Ik weet het niet”, hoorden we hem verzuchten. Tegen Jan van Spijker had hij al snel een stuk tegen 2 pionnen gewonnen. Jan bood daarna echter langdurig verzet, dat leidde tot de tijdelijke wanhoop bij Lieuwe, maar toch niet genoeg was om het vege lijf te redden.

Van de spelers uit de B-groep kwamen er in de 20e ronde slechts enkelen in actie. Theo Wolthekker blijft met flinke voorsprong de aanvoerder van deze groep. Bij de C-spelers vergrootte Frans van Doorn zijn voorsprong. Mark Hoogendijk, spelend met wit, had tegen hem een heel ongelukkige avond. Op de 14e zet gaf hij in een gelijke stelling pardoes zijn dame weg zodat na een uur spelen de stukken terug de doos in konden. Arend van der Burgh maakte zijn aversie tegen het te vaak remise spelen helemaal waar en won van Cees Hageman. Henk Kouwenberg speelde een solide partij tegen Frits Bosman en Jan Duisterwinkel verschalkte de wat te tam spelende Arnout Wegerif.